Monday, April 20, 2020

(2086) Σινγκάτα Κορόνα Ουΐρους, μέρος δεύτερο

Nihon_arekore_02108_Shingata_coronavirus_pt2_100_cl

Έχει περάσει ένας μήνας και κάτι από τότε που έγραψα για πρώτη φορά σχετικά με την κατάσταση της επιδημίας στην Ιαπωνία. Σήμερα, και παρότι, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρότερα από τότε, με τα νούμερα να έχουν δεκαπλασιαστεί (πάντα σύμφωνα με την επίσημη μέτρηση όπως την μεταδίδει το δίκτυο NHK τα κρούσματα είναι 10.807 και οι νεκροί 238, πάντα εξαιρώντας το κρουαζιερόπλοιο) η κατάσταση παραμένει ελεγχόμενη και δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό που συμβαίνει στις χώρες της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης και στις ΗΠΑ. Μ' άλλα λόγια, η έκρηξη για την οποία μας προειδοποιούν απλόχερα οι καταστροφολόγοι, κάποιοι και εντός Ιαπωνίας, εξακολουθεί να μην έχει έρθει -δεν λέω ότι δεν θα έρθει αλλά ότι ακόμα δεν έχει έρθει και αυτό κρατάει ακόμα σε σχετικά καλή κατάσταση και την οικονομία και το ηθικό του κόσμου. 

Βεβαίως ο τουρισμός έχει σχεδόν σταματήσει, τα περισσότερα μαγαζιά έχουν κλείσει και, ειδικά από τις 7 Απριλίου που ο πρωθυπουργός κήρυξε το Τόκιο και άλλους έξι νομούς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (η οποία πλέον έχει επεκταθεί σε όλη τη χώρα), υπάρχουν όλο και περισσότερες αλλαγές σε καταστήματα και εταιρείες και ως προς τις μετακινήσεις (με κυλιόμενα ωράρια ώστε να μειωθούν οι ώρες αιχμής) και ως προς τον τρόπο δουλειάς (με προσπάθειες για τηλέ-εργασία)  και ως προς τις ώρες και μέρες λειτουργίας. Ωστόσο, επειδή βάσει νόμου ούτε η εθνική κυβέρνηση, ούτε οι τοπικές κυβερνήσεις μπορούν να απαγορεύσουν στον κόσμο να κυκλοφορεί, τα αποτελέσματα βασικά προκύπτουν από την προθυμία των Ιαπώνων να υπακούσουν στους κανόνες. 
  
Υπακούν; Μπορώ να μιλήσω μόνο για το Τόκιο όμως και αυτό είναι ένα τεράστιο μέρος οπότε ακόμα και αν υπακούσει το 99% και δεν υπακούσει το 1% πάλι έχουμε σχεδόν ενάμιση εκατομμύριο (για το κυρίως Τόκιο και σχεδόν 3,5 για την ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή) ανθρώπων που βγαίνουν έξω σε παρέες, πηγαίνουν για φαγητό σε μικρά εστιατόρια ή για ποτό σε μικρά μπαρ ή πάνε βόλτα στα πάρκα με τις οικογένειές τους. Βλέποντας πάντως τα νούμερα να μεγαλώνουν πολύ ελεγχόμενα, θα έλεγα ότι μάλλον υπάρχει συμμόρφωση και υπάρχει αποτέλεσμα· δεδομένης της παγκόσμιας κατάστασης, και μόνο το γεγονός ότι κερδίζουμε χρόνο χωρίς να μετράμε ανέργους και νεκρούς κατά χιλιάδες, είναι πιστεύω μια ανάσα.  

Η φωτογραφία είναι από ένα εστιατόριο στην Ασακούσα που παραμένει, όπως και πολλά, ανοιχτό. Η ταμπέλα διαβεβαιώνει τους πελάτες ότι τηρούνται όλα τα προστατευτικά μέτρα προκειμένου να μην κινδυνέψουν αν αποφασίσουν να περάσουν για ένα μπολ τέντον (τέμπουρα με ρύζι). 

(Για την ίδια φωτογραφία σε μεγαλύτερο μέγεθος και σε μαυρόασπρη εκδοχή, δείτε το σετ «Japan Arekore» στο Flickr).

0 comments: