Monday, June 3, 2019

(1857) Πέρα από την ιστορία πάντως...


...ένας βασικός λόγος για να πάει κανείς στο Αϊζού (η οπουδήποτε στη Φουκουσίμα, εδώ που τα λέμε) είναι το σάκε: στην περιοχή βρίσκονται 25 από τους 53 κατασκευαστές σάκε της Φουκουσίμα και από αυτούς η Σουεχίρο (末廣) είναι η πιο γνωστή του Αϊζού Ουακαμάτσου με ιστορία που ξεκινάει το 1850. 


Τις εγκασταστάσεις της μπορεί να τις επισκεφθεί κανείς -εδώ ένα πηγάδι με νερό κατευθείαν από την πηγή που χρησιμοποιείται και για τα σάκε της εταιρείας. (Το παραθυράκι δίπλα χρησιμοποιούταν παλιά για την πώληση σάκε.)


Βεβαίως μετά τη βόλτα στις εγκαταστάσεις, μπορείς να πας και να δοκιμάσεις μερικά από τα καλύτερα σάκε της εταιρείας. 


Και βεβαίως να αγοράσεις από το κατάστημα που υπάρχει μέσα. 


Οι πολεμικοτεχνίτες φίλοι θα εκτιμήσουν το συγκεκριμένο μοντέλο: λέγεται "Κεν" (剣) που σημαίνει "ξίφος" -όπως λέμε "Κέντο" (剣道). 

 (Για τις ίδιες φωτογραφίες σε μεγαλύτερο μέγεθος και σε μαυρόασπρη εκδοχή, δείτε το σετ «Japan Arekore» στο Flickr. Και για περισσότερες φωτογραφίες από την επίσκεψη στο Σουεχίρο, δείτε το σετ «Suehiro sake brewery, Aizu-Wakamatsu, Fukushima, 19/2/2019» επίσης στο Flickr).

2 comments:

Ηλίας said...

Τι είναι άραγε αυτή η μεγάλη μπάλα που κρέμεται πάνω από την είσοδο;

Γρηγόρης A. Μηλιαρέσης said...

Θα την έκανα θεματάκι κάποια στιγμή: τη λένε "σούγκι-ντάμα" (杉玉) που σημαίνει "μπάλα από κέδρο του είδους σούγκι" ή "σάκα-μπαγιάσι" (酒林) που σημαίνει "δάσος του σάκε" και τις κρεμάνε έξω από τις ποτοποιΐες όταν αρχίζει η παρασκευή του σάκε για τη χρονιά. Όταν από πράσινα, τα κλαδάκια γίνουν καφέ, σημαίνει ότι η παρτίδα είναι έτοιμη -ο χρόνος που χρειάζεται μέχρι να ξεραθούν εντελώς συμπίπτει περίπου με τον χρόνο που χρειάζεται για να γίνει το σάκε αν και πια αυτά έχουν αλλάξει λόγω τεχνολογίας κ.λπ. Την περίοδο Έντο που ξεκίνησε αυτό το έθιμο τις είχαν μόνο οι ποτοποιΐες όμως πλέον τις έχουν και τα καλά σάκε-μπαρ.