Friday, March 22, 2019

(1807) Όχι μόνο βιβλία


Το μεγάλο βιλιοπωλείο Tsutaya στο πολυκατάστημα Ginza Six στην Γκίνζα συχνά λειτουργεί και ως γκαλερί -εδώ φιλοξενεί μια συλλογή του ανερχόμενου ζωγράφου και γλύπτη Κουνιχίκο Νοχάρα (邦彦野原).   

 (Για την ίδια φωτογραφία σε μεγαλύτερο μέγεθος και σε μαυρόασπρη εκδοχή, δείτε το σετ «Japan Arekore» στο Flickr).

2 comments:

Ηλίας said...

Αναρωτιέμαι τι διείσδυση έχουν τα ebooks (ειδικά σε e-readers, όχι να βγάζεις τα μάτια σου με tablet) στην Ιαπωνία. Φαντάζομαι όσοι λίγοι διαβάζουν στα αγγλικά θα έχουν μεγάλη γκάμα επιλογής (όπως κάνω κι εγώ που έχω σταματήσει να διαβάζω ελληνικά μεταφρασμένα εδώ και χρόνια), αλλά οι τοπικοί εκδοτικοί οίκοι ασχολούνται να εκδίδουν παράλληλα έντυπο με ψηφιακό ή μόνο τα πιο δημοφιλή;

Γρηγόρης A. Μηλιαρέσης said...

Από όσο βλέπω και ξέρω, ελάχιστη και όσοι τα διαβάζουν, τα διαβάζουν από ταμπλέτες -ένας ιαπωνικός αναγνώστης υπάρχει, ο Kobo και από ό,τι έχω δει μοιάζει με Kindle πρώτης γενιάς. Το μόνο παραπλήσιο περιεχόμενο που έχω δει να παίζει κάπως περισσότερο σε ψηφιακή μορφή είναι τα μάνγκα αλλά κι αυτά είναι πολύ λίγα σε σχέση με τον τεράστιο όγκο που ακόμα διακινείται βασικά σε χαρτί. Το χαρτί είναι πολύ σημαντικό κομμάτι του ιαπωνικού πολιτισμού για να αντικατασταθεί στο εγγύς μέλλον, νομίζω.