Tuesday, September 17, 2019

(1933) Κιμούρα-για


Στα ιαπωνικά "木村屋", στην καρδιά της Γκίνζα, με έτος ιδρύσεως το 1869 και με την καλλιγραφία στην "εταιρική του ταυτότητα" γραμμένη από τον θρυλικό ξιφομάχο Γιαμαόκα Τέσου (山岡 鉄舟, 1836-1888), φίλο του ιδρυτή του, Κιμούρα Γιασούμπε (木村安兵衛, 1817-1889) το Κιμουράγια είναι υπεύθυνο για το πιο γνωστό ποπ ιαπωνικό γλυκό, το ανπαν (あんパン), δηλαδή δυτικού ψωμί φτιαγμένο με την παραδοσιακή ιαπωνική μαγιά  σακαντάνε (酒種) και με γέμιση τον πουρέ από κόκκινα φασόλια άνκο (餡こ). Η ιστορία λέει ότι χάρη στη σχέση με τον Γιαμαόκα Τέσου, ο Κιμούρα παρουσίασε το ανπάν του στον ίδιο τον αυτοκράτορα Μέιτζι -και ο αστικός μύθος ότι του άρεσε πολύ.






(Για τις ίδιες φωτογραφίες σε μεγαλύτερο μέγεθος και σε μαυρόασπρη εκδοχή, δείτε το σετ «Japan Arekore» στο Flickr).

0 comments: