Friday, September 20, 2013

(395) Ντροπή σου!


Το σκίτσο είναι μια πύλη τόριι (鳥居), είσοδος των σιντοϊστικών τεμενών και σύμβολο στην ιαπωνική συνείδηση για κάτι που πρέπει να παραμένει καθαρό και αμόλυντο. Ο λόγος που εμφανίζεται σε τέτοιες, συνήθως αυτοσχέδιες, ταμπέλες σε διάφορα δημόσια σημεία χωρίς να υπάρχει κοντά σιντοϊστικό τέμενος είναι επειδή αυτός που το έβαλε, προσπαθεί να ενεργοποιήσει την πρόληψη που υπάρχει βαθιά μέσα στους περισσότερους ώστε να τους αποτρέψει από το να κατουρήσουν στο σημείο αυτό. Η φράση που υπάρχει γραμμένη κάθετα κάτω από το τόριι («είναι ντροπή για επαγγελματίες») καθώς και η θέση που βρίσκεται το ταμπελάκι (στην πιάτσα των ταξί ακριβώς έξω από το σταθμό του Ουένο, έναν από τους κεντρικότερους σταθμούς του Τόκιο με τουλάχιστον πέντε διαφορετικές δημόσιες τουαλέτες) δίνει μια ιδέα σχετικά με το ποιοι είναι οι αποδέκτες του μηνύματος.

 (Για την ίδια φωτογραφία σε μεγαλύτερο μέγεθος και σε μαυρόασπρη εκδοχή, δείτε το σετ «Japan Arekore» στο Flickr)

2 comments:

MikeSan said...

Μου κανει παρα πολυ μεγαλη εντυπωση για εναν λαο διασημο και υποδειγμα καθαριοτητας και με την υπαρξη φοβερων ,απ'οσο εχω ακουσει δημοσιων τουαλετων, να καταφευγουν εκει για την αναγκη τους!
Καλο βραδυ να εχεις.

Γρηγόρης A. Μηλιαρέσης said...

Oh well. Οι άνθρωποι είναι άνθρωποι και στην Ιαπωνία, το δημόσιο κατούρημα δε θεωρείται ακριβώς "τρομερό" (αν και για να είμαστε δίκαιοι, όσο περνάει ο καιρός το βλέπεις όλο και λιγότερο).