Friday, November 15, 2019

(1976) Το μέλλον, τότε

Nihon_arekore_01997_Nakagin_building_1_100_cl

Στην άκρη της Γκίνζα, κοντά στον κήπο Χάμα-Ρίκιου (浜離宮恩賜庭園), μπορεί κανείς ακόμα να μοιραστεί το όνειρο του αρχιτέκτονα Κουροκάουα Κίσο (黒川紀章, 1934–2007) για το μελλον της τέχνης του. Λέγεται Νάκαγκιν Κάπσουλ Τάουερ (中銀カプセルタワー), χτίστηκε το 1972 και αποτελείται από 140 μίνι-διαμερίσματα διαστάσεων 2,5 Χ 4 μέτρων με ένα στρογγλό παράθυρο διαμέτρου 130 εκατοστών -κάθε διαμέρισμα μπορεί να αποσπαστεί χωρίς να χαλάσει η δομή του κτιρίου που συνολικά έχει 13 ορόφους. Παρότι θεωρείται χαρακτηριστικό δείγμα του ρεύματος που ονομαζόταν "Μεταβολισμός" (στα ιαπωνικά "σιντσίν-τάισα" ή "新陳代謝"), υπάρχει μια διαρκής συζήτηση να κατεδαφιστεί καθώς η κατάστασή του δεν είναι καθόλου καλή και οι ένοικοί του, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι και ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων θα προτιμούσαν κάτι πιο καινούριο. Και πιθανότατα μεγαλύτερο. 


Nihon_arekore_01997_Nakagin_building_2_100_cl
  
Nihon_arekore_01997_Nakagin_building_3_100_cl

Nihon_arekore_01997_Nakagin_building_4_100_cl


(Για τις ίδιες φωτογραφίες σε μεγαλύτερο μέγεθος και σε μαυρόασπρη εκδοχή, δείτε το σετ «Japan Arekore» στο Flickr).

2 comments:

Ηλίας said...

Λατρεμένο κτίριο σε περιοχή φιλέτο, στο tour που πήγαμε μας είπαν οτι τα διαμερίσματα δεν είναι τόσο ανεξάρτητα και για να βγει ένα πρέπει να βγούν κι όλα τα από πάνω του. Δεν ξέρω αν ήταν έτσι σχεδιασμένο απ την αρχή ή αν προέκυψε λόγω κατασκευαστικής αστοχίας αργότερα, ίσως και το πλάνο να ήταν ν'αλλάζουν όλα μαζί κι όχι μερικά κατά βούληση. Από μέσα πάντως δυστυχώς μερικά είναι σε πάρα πολύ κακή κατάσταση κι ακόμη κι εκείνο που μας πήγαν φαινόταν μπαλωμένο πρόχειρα κι ήθελε κανονική ανακαίνιση και αναπαλαίωση. Fun Fact: ενώ τα ωραία μεγάλα στρογγυλά παράθυρα ανοίγουν προς τα μέσα... έχουν άλλο ένα σταθερό τζάμι έξω οπότε αναγκαστικά αέρα παίρνεις από κάποιον εξαερισμό.

Είναι κρίμα που από χρόνο σε χρόνο κινδυνεύει με κατεδάφιση, σε αντίθεση με το άλλο διάσημο New Sky Building No3 του Yōji Watanabe (渡邊 洋治), πάλι με φυτευτά διαμερίσματα που έχει ανακαινιστεί πλήρως.

Γρηγόρης A. Μηλιαρέσης said...

Είναι όντως φιλέτο, αναρωτιέμαι. Σ' εκείνο το κομμάτι της Γκίνζα έχει μόνο γραφεία και είμαι σίγουρος ότι αν μια εταιρεία θέλει γραφεία εκεί, τα έχει ούτως ή άλλως. Για τα παραθυρα, γενικά συμβαίνει αυτό σε πολλά ιαπωνικά πολυώροφα κτίρια· ο αστικός μύθος λέει ότι είναι για την πρόληψη αυτοκτονιών και η αλήθεια είναι ότι βλέποντας πώς είναι μέσα τα διαμερίσματα, μπορώ να καταλάβω γιατί μπορεί να προκαλέσουν κατάθλιψη σε κάποιους. Γενικά, και όντας γενικά άσχετος από αρχιτεκτονική μου φαίνεται απλώς σαν πείραμα, στην χειρότερη ατυχές και στην καλύτερη μετρίως ενδιαφέρον, αλλά επ ουδενί σαν κάτι που θα ενέπνεε μια διαφορετική προσέγγιση και θα καθόριζε το αρχιτεκτονικό τοπίο του Τόκιο.