Monday, October 14, 2019

(1952) Μια μπουκιά Γερμανίας στην Ιαπωνία


Όλα άρχισαν από τον γερμανό ζαχαροπλάστη Καρλ Γιουχάιμ (1886-1945) που στις αρχές του 20ου αιώνα μετανάστευσε στο γερμανικο προτεκτοράτο Τζιαοτζό στην Κίνα. Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Γιουχάιμ βρέθηκε αιχμάλωτος πολέμου στην Χιροσίμα και μετά στη Γιοκοχάμα και εκεί ξεκίνησε ένα ακόμα ζαχαροπλαστείο φτιάχνοντας το γερμανικό στρογγυλό κέικ σε στρώσεις "μπάουμ-κούχεν" (baumkuchen). Το κέικ έγινε δημοφιλές στην Ιαπωνία, αρχικά χάρη στον Γιουχάιμ και την εταιρεία του που ακόμα και σήμερα φτιάχνει την πιο γνωστή εκδοχή του και εν συνεχεία από τους μιμητές του ειδικά μετά τον πόλεμο, όταν η ζήτηση για γλυκά ήταν πολύ μεγάλη. Το πακέτο που ανοίγω στο ποστ αυτό έχει δύο γεύσεις, το κλασικό "λευκό" μπάουμ-κούχεν και σοκολάτα. Προσωπικά μου αρέσει περισσότερο η εκδοχή μιας άλλης, αμιγώς ιαπωνικής και αρκετά νεότερης εταιρείας, της Τζιιτσίρο (治一郎) όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Γιουχάιμ είναι το μέτρο με το οποίο κρίνονται όλα τα μπάουμ-κούχεν της Ιαπωνίας. Για την ιστορία, το κέικ έχει το ίδιο όνομα και στα ιαπωνικά: バウムクーヘン (δηλ. μπα-ου-μου-κου-ου-χεν.)  






(Για τις ίδιες φωτογραφίες σε μεγαλύτερο μέγεθος και σε μαυρόασπρη εκδοχή, δείτε το σετ «Japan Arekore» στο Flickr).

0 comments: