Monday, May 27, 2019

(1852) Μερικές φορές έχεις την αίσθηση ότι το παρακάνουν (χα!)


Θέλω να πω, ΟΚ, το Αϊζού είναι περήφανο για τους σαμουράι του. Αλλά πρέπει σώνει και ντε να τους συνδέσουν (είδατε τι έκανα εδώ;) και με το δημόσιο Wi-Fi στην περιοχή του κάστρου;

 (Για την ίδια φωτογραφία σε μεγαλύτερο μέγεθος και σε μαυρόασπρη εκδοχή, δείτε το σετ «Japan Arekore» στο Flickr).

4 comments:

Ηλίας said...

κάτι που μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση την πρώτη φορά που είχα έρθει Ιαπωνία (το '14) ήταν η μικρή προσφορά δωρεάν wi-fi. Είχα τότε και iPhone 4 που δεν υποστήριζε τις μπάντες της Ιαπωνίας οπότε έψαχνα απεγνωσμένα για σύνδεση (χάρτες, google). Τη δεύτερη φορά είχα πια τοπική data SIM και άλλο κινητό οπότε δεν πολυασχολήθηκα (εκτός από την εμμονή μπας και καταφέρω να συνδεθώ στο δωρεάν δίκτυο των σταθμών JR). Ισως να ναι και το στερεότυπο οτι "στην Ιαπωνία όλα είναι τόσο hitech που θα έχεις οπτική ίνα στις παραλίες και τα βουνά" αλλά η άτιμη η Seoul σε σχεδόν όλα τα τουριστικά της σημεία και διαδρομές είχε city free wifi με κοινό SSID, ανοιχτό, ταχύτατο και πήγαινες από hotspot σε hotspot χωρίς αποσύνδεση (είχε γίνει πια hobby, βρες το επόμενο κουτάκι access spot όπως περπατάς).

Γρηγόρης A. Μηλιαρέσης said...

Γενικά αυτό αλλάζει σχεδόν κυριολεκτικά μέρα με τη μέρα όμως ακόμα είναι πολύ πίσω σε σχέση με άλλες χώρες -άλλο ένα πράγμα που όντως, τρικλοποδιάζει τις ιδεοληψίες των περισσότερων περί Ιαπωνίας, ιδεοληψίες που (α) προέρχονται από μια εποχή πάνω από 30 χρόνια πίσω και (β) αγνοούν εντελώς την ιαπωνική πραγματικότητα: αφενός οι Ιάπωνες είναι (και ήταν) χάι-τεκ μόνο από συγκεριμένες οπτικές γωνίες και αφετέρου, επειδή τα πάντα εδώ γίνονται με τους ίδιους τους Ιάπωνες κατά νου, από τη στιγμή που σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού είχε κινητά με συμβόλαια και με απεριόριστη χρήση δεδομένων για πολύ λίγα λεφτά (αναλογικά) δεν υπήρχε πρακτικά ανάγκη για Wi-Fi -ακόμα και τώρα ουσιαστικά δεν υπάρχει: το Wi-Fi εξαπλώνεται βασικά λόγω τουρισμού.

Ηλίας said...

αυτό ακριβώς, τη δεύτερη φορά που είχα SIM δε μ'έκαιγε τόσο να βρώ κάπου wifi -όπως και τους ντόπιους φαντάζομαι, ή όπως κι εγώ εδώ στην Ελλάδα. Πιθανόν και να μη φτάσουμε ποτέ σε δωρεάν wifi παντου γιατί οι φθηνές χρεώσεις δεδομένων σε πακέτα κινητής να το καταστήσουν ασύμφορο ή και απλά αχρείαστο.

Πάντως η εντύπωση που έχει ο κόσμος για την Ιαπωνία είναι τεράστια ιστορία, και μεγάλη εντύπωση μου κάνει πόσο συνεχίζουν να επιπλέουν στερεότυπα ακόμη κι από άτομα που έχουν επισκεφθεί οι ίδιοι την Ιαπωνία. Οκ, είναι το εμπόδιο της γλώσσας και οι ιδιομορφίες της κουλτούρας αλλά απ την άλλη είναι πολύ εύκολο να βρεις πολλές πληροφορίες μέσω internet που φεύγουν έξω από το κλασικό τουριστικό script.

Και μπουρου μπουρου φύγαμε από το θέμα μας: Samurai WiFi.

Oh well.

Γρηγόρης A. Μηλιαρέσης said...

Γενικά το τοπίο των τηλεπικοινωνιών βρίσκεται σε πολύ ρευστή κατάσταση από τότε που άνοιξε το Ίντερνετ για τον κόσμο οπότε δε θα εκπλαγώ αν όντως κάποια στιγμή το όλο πράγμα αλλάξει εντελώς μορφή.

Για την Ιαπωνία, θα μπορούσα να βάλω τέρμα στη συζήτηση λέγοντας ότι ακόμα υπάρχει κόσμος που πιστεύει ότι η Γη είναι επίπεδη οπότε να πιστεύει κανείς ότι η Ιαπωνία είναι ΧΨΩ είναι μάλλον πταίσμα :-) Ωστόσο δεν θα το πάω τόσ μακριά: πιστεύω ότι το πρόβλημα είναι πώς αν δεν έχεις κάποιο αξιόπιστο κριτήριο που να πατάει στην πραγματικότητα, δεν μπορείς και να αξιολογήσεις τις πληροφορίες που βρίσκεις στο Ίντερνετ. Αν δε, λάβει κανείς υπόψη πόσο μεγάλη σημασία δίνεται στην εικόνα και πώς πολλές από τις εικόνες που βλέπουμε από την Ιαπωνία μπορούν να εξηγηθούν πιο εύκολα μέσω των στερεοτύπων και πολύ πιο δύσκολα μέσω της (ιαπωνικής) πραγματικότητας, τα πράγματα εξηγούνται σχετικά απλά.

Το θέμα με τις μάσκες ας πούμε είναι πολύ χαρακτηριστικό: η ιδέα ότι οι Ιάπωνες ενδιαφέρονται πράγματι να μην κολλήσουν στους άλλους το κρύωμά τους, ακούγεται οριακά απίστευτη, ειδικά σε ανθρώπους που προέρχονται από χώρες στις οποίες η τυπική συμπεριφορά είναι αγενής οπότε τους έρχεται πιο εύκολο να αποδώσουν τη συνήθεια σε κάτι που θα ίσχυε στην δική τους περίπτωση π.χ. σε μικροβιοφοβία ή σε μολυσμένη ατμόσφαιρα ή, ακόμα πιο συχνά, σε μια ακόμα "ιαπωνική ιδιορρυθμία" ή σε μια ακόμα απόδειξη της "αποστειρωμένης" συμπεριφοράς των Ιαπώνων.