Monday, May 6, 2019

(1837) Γατοκίνητα


Νομίζω έχω γράψει και παλιότερα ότι στην Ασακούσα υπάρχουν ακόμα ρικσό (στα ιαπωνικά "τζινρίκισα"/人力車) τα μικρά αμαξάκια που τα τραβάνε άνθρωποι και που χρησιμοποιούνταν πολύ την περίοδο Μέιτζι (1868-1912)· σήμερα χρησιμοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά σαν οχήματα για τουριστικές βόλτες. Αυτή την περίοδο, ένα απο τα αμαξάκια αυτά είναι κάπως διαφορετικό, έχοντας τη μορφή της πιο διάσημης γάτας της Ιαπωνίας. 

 (Για την ίδια φωτογραφία σε μεγαλύτερο μέγεθος και σε μαυρόασπρη εκδοχή, δείτε το σετ «Japan Arekore» στο Flickr).

4 comments:

Ηλίας said...

Aha! Το πολυαναμενόμενο (μη ρωτάς) Sanrio Gift Gate Asakusa άνοιξε επιτέλους και το promotional γατοκίνητο άρχισε τις βόλτες του βλέπω.

Γρηγόρης A. Μηλιαρέσης said...

Έτσι ακριβώς -σήμερα μάλιστα θα βάλω και φωτό του μαγαζιού. Αλλά όντως μου φαίνεται παράξενο: αντίστοιχα μαγαζιά υπάρχουν και αλλού στο Τόκιο οπότε, αν δε γίνομαι αδιάκριτος, τι ιδιαίτερο έχει το δικό μας;

Ηλίας said...

Τίποτα, απλά είναι νέο μαγαζί Hello Kitty! Πες είναι και πιο κοντά στην περιοχή που συνήθως μένω, κάνει τα ψώνια για δώρα πιο εύκολα. Με το νέο crossover Gundam vs Hello Kitty ίσως πάρω και κάτι για μένα για πλάκα (είναι κι εκείνο το βιβλίο Hello Kitty vs Nietzsche στα υπ οψιν).

Γρηγόρης A. Μηλιαρέσης said...

Κατάλαβα. Πάντως σε σχέση με τα άλλα μαγαζιά της Sanrio είναι μάλλον μικρό -και δεν έχει ούτε το βιβλίο, ούτε τίποτα σχετικό με το Gundam vs Hello Kitty!