Friday, July 10, 2020

(2145) Κάπως αργοπορημένα

Nihon_arekore_02166_Densha_Chienshoumeisho_100_cl

Όπως φαίνεται και από την ημερομηνία, ήταν από τα πρώτα πράγματα που μου έκαναν εντύπωση στην Ιαπωνία και τα είχα κρατήσει για να τα ποστάρω -στη διαδρομή βρέθηκαν κι άλλα και αυτά ξεχάστηκαν μέχρι που τα ξαναβρήκα και είπα να τα χρησιμοποιήσω τελικά. Πρόκειται για "πιστοποιητικά αργοπορίας τρένου", το ένα για δέκα λεπτά και το άλλο για τριάντα: αν ένα τρένο αργήσει σημαντικά ο σταθμάρχης μοιράζει τέτοια χαρτάκια στους επιβάτες προκειμένου να δικαιολογηθούν στις δουλειές τους -το σκεπτικό είναι, προφανώς, ότι δε θα γίνει κανείς πιστευτός αν πει απλώς "άργησε το τρένο".  

(Για την ίδια φωτογραφία σε μεγαλύτερο μέγεθος και σε μαυρόασπρη εκδοχή, δείτε το σετ «Japan Arekore» στο Flickr).

2 comments:

Ηλίας said...

τα είχα ακούσει αυτά, να που τα βλέπω εστω κι οχι απο κοντά. Το εντυπωσιακό είναι οτι έχουν πάνω και ημερομηνία, δηλαδή υπάρχει σχεδιασμένη κάποια διαδικασία που αμεσότατα μέσα σε πολύ λίγο χρόνο τυπώνονται αυτά σε σχετικά μεγάλες ποσότητες για να μοιραστούν στους σαραριμαν όπως τρέχουν να προλάβουν την ανταπόκριση. Και σχεδόν σίγουρα δεν έχουν πια αντικατασταθεί από κάποια smartphone εφαρμογή αλλά ακόμα μοιράζονται χέρι χέρι.

Γρηγόρης A. Μηλιαρέσης said...

Πέραν του ότι οι Ιάπωνες λατρεύουν το χαρτί, σε πράγματα που θεωρούνται ή είναι επίσημα, το χαρτί είναι, ακόμα, σχεδόν η μόνη επιλογή -αυτό άλλωστε ήταν/είναι και ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην τηλέ-εργασία, ακόμα και τώρα με την επιδημία. Τη διαδικασία ομολογώ ότι δεν την ξέρω αλλά σίγουρα θα υπάρχει. Αν υπάρχει ένα πράγμα που οι Ιάπωνες λατρεύουν περισσότερο από το χαρτί, αυτό είναι οι διαδικασίες!