Monday, October 24, 2016

(1182) Όχι απλώς μια σχολική τσάντα


Για τα ραντοσέρου (ランドセル) τις σχολικές τσάντες που κουβαλάνε όλα τα παιδιά του δημοτικού στην Ιαπωνία ήθελα να γράψω από χρόνια: ξεκίνησαν από τα τέλη της περιόδου Έντο, αρχικά σαν στρατιωτικοί σάκοι παρόμοιοι με αυτούς που είχαν οι Ολλανδοί (από εκεί προέρχεται και η ονομασία τους: "ransel" ήταν η ολλανδική λέξη για τους σάκους αυτούς) και μετά, μέσω της επιρροής του αριστοκρατικού σχολείου Γκάκου-σουΐν (学習院) που τα υιοθέτησε πρώτο για τους μαθητές του, εξαπλώθηκαν σε όλα τα δημοτικά της χώρας. Και παρότι από τότε έχουν περάσει πάνω από 130 χρόνια, τα ραντοσέρου εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ευρύτατα και μάλιστα έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν και εκτός Ιαπωνίας, σαν αξεσουάρ μόδας. Τα περισσότερα χειροποίητα, με πολλές βολικές θήκες και αρκετά ακριβά, είναι φτιαγμένα για να αντέξουν τουλάχιστον έξι χρόνια σχολείου -και απ' ό,τι καταλαβαίνω, δεν έχουν πρόβλημα να αντέξουν πολύ περισσότερα. 

 (Για την ίδια φωτογραφία σε μεγαλύτερο μέγεθος και σε μαυρόασπρη εκδοχή, δείτε το σετ «Japan Arekore» στο Flickr).

4 comments:

Anonymous said...

αν διαβαζω σωστα η συγκεκριμενη σχολικη τσαντα κοστιζει γυρω στα 292 ευρω
ο μεσος ορος μιας τετοιας σχολικης τσαντας ποσο κοστιζει;
υποθετω θα πρεπει να υπαρχουν τετοιες τσαντες για ολα τα βαλαντια

Γρηγόρης A. Μηλιαρέσης said...

Αυτή είναι αρκετά φτηνή -κατά κανόνα κοστίζουν γύρω στα ¥50,000 (~450€). Αλλά τέτοια ποσά δεν είναι εκτός δυνατοτήτων της μέσης ιαπωνικής οικογένειας, ειδικά όταν πρόκειται για κάτι που πρέπει να γίνει και για κάτι που έτσι κι αλλιώς θα κρατήσει έξι χρόνια.

Ilias said...

Πιο πολύ εντύπωση απ την τιμή μου κάνει οτι θα την κρατήσουν 6 χρόνια χωρίς να την βαρεθούν και να θέλουν άλλη, σε άλλο σχέδιο/χρώμα κλπ.

Γρηγόρης A. Μηλιαρέσης said...

Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια χώρα στην οποία οι μαθητές φοράνε στολή -συνεπώς, μπορούν να δουν και την τσάντα σαν ένα κομμάτι της στολής τους. Άλλωστε υπάρχουν άπειρα άλλα πράγματα στα οποία μπορούν να εξαντλήσουν τον καταναλωτισμό τους...