Wednesday, July 22, 2015

(856) Ρύζι, όπως λέμε «χρυσάφι»


Για τη σημασία του ρυζιού στην ιαπωνική κουλτούρα (και όχι μόνο τη γαστρονομική) τα έχουμε πει κι άλλοτε. Αυτό που μάλλον δεν έχουμε πει όμως είναι ότι ειδικά μέχρι την περιόδο Έντο, ήταν σημαντικό και από πλευράς οικονομίας -κάτι σαν το πετρέλαιο ή τα πολύτιμα μέταλλα για τη δική μας εποχή. Οι έμποροι ρυζιού ήταν πρακτικά οι πρώτοι χρηματιστές και τραπεζίτες της Ιαπωνίας -πριν από 200 χρόνια το συγκεκριμένο μαγαζάκι το οποίο ακόμα και σήμερα ειδικεύεται στο ρύζι θα ήταν τουλάχιστον πενταπλάσιο σε μέγεθος και ο ιδιοκτήτης του, εκατομμυριούχος.

 (Για την ίδια φωτογραφία σε μεγαλύτερο μέγεθος και σε μαυρόασπρη εκδοχή, δείτε το σετ «Japan Arekore» στο Flickr).

0 comments: