Γενικά δε μαγειρεύω: δεν έχω ούτε την υπομονή, ούτε το ταλέντο και, εντελώς ειλικρινά, το φαγητό είναι πολύ χαμηλά στις προτεραιότητές μου για να ασχοληθώ με την παρασκευή του --για να το πω απλά, αν το άντεχα οικονομικά, θα έτρωγα πάντοτε απ έξω. Όμως με ενδιαφέρει πάρα πολύ η δεξιοτεχνία στην κατασκευή αντικειμένων, αυτό που στα ιαπωνικά λέγεται γενικά "μόνο ζουκούρι" (物作り) και μου αρέσουν πολύ τα αντικείμενα που κόβουν οπότε ήθελα ένα μαχαίρι από το Σακάι από τότε που έμαθα γι αυτά και τώρα που ήρθα εδώ, το πήρα! Είναι του τύπου "σαντόκου" (三徳) που σημαίνει ότι κάνει για όλες τις δουλειές (δηλαδή κόβει και κρέας και ψάρια και λαχανικά) και γι αυτό υπάρχει σε όλες τις ιαπωνικές κουζίνες, οικιακές και επαγγελματικές. Από αριστερά, η σακούλα του μαγαζιού του μουσείου του Σακάι, το χαρτί με το οποίο ήταν τυλιγμένο το κουτί, το μαχαίρι στο κουτί, διάφορα χαρτιά που το συνόδευαν και που λένε ότι είναι αυθεντικό, χειροποίητο μαχαίρι του Σακάι και πώς να το φροντίσει κανείς για να διαρκέσει για πολλά χρόνια και το καπάκι του κουτιού.
Η πίσω πλευρά της σακούλας --για να μην υπάρχει αμφιβολία τι έχει μέσα.
Και το ίδιο το μαχαίρι μόνο του. Η επιγραφή (堺忠義作) είναι η υπογραφή του τεχνίτη που, αν δεν κάνω λάθος, διαβάζεται "Σακάι Τανταγιόσι".
(Για τις ίδιες φωτογραφίες σε μεγαλύτερο μέγεθος και σε μαυρόασπρη εκδοχή, δείτε το σετ «Japan Arekore» στο Flickr).
0 comments:
Post a Comment