Για κάποιον λόγο που, αν δεν κάνω λάθος, σχετίζεται με την αμερικανική κατοχή, το συγκεκριμένο κάθισμα λέγεται "γιάνκι" (ヤンキー) -η λέξη σημαίνει επίσης και νεαρός με αντικοινωνική συμπεριφορά που υποπίπτει σε μικρό-παραπτώματα. Και είναι ιδιαίτερα αστείο αν σκεφτεί κανείς ότι είναι πολύ φυσικό κάθισμα για τους Ιάπωνες, ακόμα και με τέτοια παπούτσια.
(Για την ίδια φωτογραφία σε μεγαλύτερο μέγεθος και σε μαυρόασπρη εκδοχή, δείτε το σετ «Japan Arekore» στο Flickr).
4 comments:
Σχετίζεται όντως έμμεσα με την αμερικάνικη κατοχή, είναι αναφορά στους Yankii, πρόδρομους των Bosozoku, που για να δείξουν την αντίθεσή τους στην mainstream ιαπωνική κοινωνία υιοθετούσαν αμερικάνικο ντύσιμο, μουσική κλπ (πχ τα φανταχτερά χαβανέζικα πουκάμισα ήταν κόκκινο πανί για τους Ιάπωνες μετά τον πόλεμο). Μία εκδοχή εδώ: http://kotaku.com/5962065/in-japan-thugs-sit-like-theyre-taking-a-crap
Η ιαπωνική υποκουλτούρα (ή και ποπ κουλτούρα;) και η εξελιξή της έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον
http://neojaponisme.com/2012/02/28/the-history-of-the-gyaru-part-one/
Την έχω ακούσει αυτή την ιστορία όμως το πρόβλημά μου είναι ότι οι δεκαετίες 1970-1980 είναι πολύ αργά για να έχουν σχέση με την αμερικανική κατοχή: οι άνθρωποι που ήταν "γιάνκι" τότε γεννήθηκαν μετά το 1952 οπότε και τελείωσε η κατοχή. Όσο για τα πουκάμισα, δεν είμαι σίγουρος για έναν απλό λόγο: τα πρώτο-έφτιαξαν Ιάπωνες που ζούσαν στη Χαβάη και οι Ιάπωνες είχαν πάντα μια ιδιαίτερη συμπάθεια σ' αυτά.
Το συγκεκριμένο κάθισμα ονομάζεται διεθνώς «Asian squat» και ο μύθος το θέλει να είναι αποκλειστικά Ασιατικό, δηλ. οι μη-Ασιάτες δεν μπορούν να κάτσουν έτσι. Μια μελέτη εδώ:
http://www.8asians.com/2011/06/03/the-science-and-history-of-the-asian-squat/
Η λέξη κλειδί είναι βεβαίως "μύθος". Κυκλοφορούν αρκετοί τέτοιοι εδώ και η νοοτροπία που τους υπαγορεύει είναι υπεύθυνη για μια εξαιρετικά δυσάρεστη περίοδο της ιαπωνικής ιστορίας που τελείωσε ιδιαιτέρως άγαρμπα το 1945.
Post a Comment