Monday, August 8, 2022

(2684) Τακάο-σαν

Nihon_arekore_02709_Takaosan_1_100_cl

Πολύς κόσμος δεν ξέρει ότι το Τόκιο είναι τόσο μεγάλο που περιλαμβάνει πολύ περισσότερα πράγματα από όσα φαίνονται συνήθως. Ένα από αυτά είναι το Τακάο-σαν (高尾山), ένα βουνό ύψους 599 μέτρων που βρίσκεται στην δυτική πλευρά του Τόκιο, στην πόλη Χατσιότζι (八王子). Στο Τακάο μπορείς να ανέβεις και με τα πόδια αλλά πολύς κόσμος προτιμάει το τελεφερίκ (υπάρχει και ένα λιφτ αλλά εμείς πήραμε το τελεφερίκ) . 

Nihon_arekore_02709_Takaosan_2_100_cl

Πέραν της φύσης, το Τακάο-σαν είναι διάσημο για τον ναό Γιάκουο-ιν (薬王院) της βουδιστικής σέκτας Σίνγκον-σου (真言宗) ο οποίος με τη σειρά του είναι διάσημος για τη σχέση του με τα τένγκου --εδώ είναι τα πρώτα που βλέπεις όταν περνάς την πύλη του. 

Nihon_arekore_02709_Takaosan_3_100_cl

Και εδώ ο ίδιος ο ναός με δύο τεράστια κεφάλια τένγκου δεξιά και αριστερά από την είσοδό του και δύο μικρότερα ολόσωμα αγάλματα  τένγκου δεξιά και αριστερά της σκάλας --στη φωτογραφία φαίνεται μόνο το δεξί κεφάλι τένγκου και το αριστερό άγαλμα (ήταν αδύνατο να τραβήξω φωτογραφία από μπροστά).

Nihon_arekore_02709_Takaosan_4_100_cl

Ανεβαίνοντας λίγο πιο πάνω μέσα στο σύμπλεγμα του ναού, υπάρχει ένας άλλος ναός, σιντοϊστικός ο οποίος λέγεται "Ιζούνα Γκόνγκεν-ντο" (飯縄権現堂)...

Nihon_arekore_02709_Takaosan_5_100_cl

...στον οποίο λατρεύεται η κύρια θεότητα του Τακάο-σαν, ο Ιζούνα Ντάι-γκόνγκεν (飯縄大権現). Ο οποίος επίσης έχει κάτι το τενγκουϊκό επάνω του.

Nihon_arekore_02709_Takaosan_6_100_cl

Επίσης ενδιαφέρων είναι και ο ναός που λέγεται "Ντάισι-ντο" (大師堂) και είναι αφιερωμένος στον ιδρυτή της σέκτας, Κόμπο Ντάισι (弘法大師, 774-835). Τα αγαλματάκια είναι 88 και αντιστοιχούν σε ένα πολύ διάσημο προσκύνημα 88 ναών και 1200 χιλιομέτρων που γίνεται (ακόμα) στο νησί Σικόκου και που είναι επίσης αφιερωμένο στον Κόμπο Ντάισι --κάτω από κάθε αγαλματάκι, υπάρχει χώμα από καθέναν από τους 88 ναούς του Σικόκου. Το κόνσεπτ εδώ είναι ότι αν πας μια φορά γύρω-γύρω τον ναό και αφήσεις από ένα γεν σε κάθε αγαλματάκι, θα έχεις την ίδια καλή τύχη που θα είχες αν έκανες το κανονικό προσκύνημα --ο περισσότερος κόσμος αφήνει πέντε γεν αντί για ένα επειδή στα ιαπωνικά το "πέντε γεν" διαβάζεται "γκο εν" (五円) το οποίο είναι ομόηχο με το "御縁" ή "ご縁" που σημαίνει κάτι σαν "καλή τύχη", τουλάχιστον σε αυτό το πλαίσιο.  

Nihon_arekore_02709_Takaosan_7_100_cl

Και εδώ είναι η κορυφή του Τακάο-σαν, μετά τον ναό. Αν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, μπορείς να δεις και το Φούτζι όμως κάτι τέτοιο σπάνια συμβαίνει το καλοκαίρι. 

Όπως συνήθως συμβαίνει, τράβηξα πολύ περισσότερες φωτογραφίες από όσες μπορώ να βάλω εδώ. Αν θέλετε να τις δείτε, υπάρχουν σε ένα ξεχωριστό άλμπουμ στο Flickr με ονομασία "Takao-san July 30, 2022".

(Για τις ίδιες φωτογραφίες σε μεγαλύτερο μέγεθος και σε μαυρόασπρη εκδοχή, δείτε το σετ «Japan Arekore» στο Flickr).

0 comments: