Wednesday, August 3, 2022

(2681) Από την Αίγυπτο με αγάπη

Nihon_arekore_02706_Pyramido_100_cl

Οι πυραμίδες στα ιαπωνικά λέγονται "πιραμίντο" (ピラミッド/ぴらみど) και μια από τις λέξεις που χρησιμοποιούνται για την έννοια "μέγαρο" αλλά και "ναός" είναι και η λέξη "ντο" (堂) που συνήθως χρησιμοποιείται σαν επίθεμα. Οπότε όταν ένας ναός στην Καναγκάουα αποφάσισε να φτιάξει έναν νέο χώρο για την φύλαξη μεταθανάτιων πινακίδων (ιχάι/位牌) σκέφτηκε ότι ίσως θα ήταν καλύτερα αν δοκίμαζε κάτι διαφορετικό --μια πυραμίδα, ας πούμε. Και την ονόμασε, βεβαίως "ぴらみ堂" γιατί το μόνο πράγμα στο οποίο δεν μπορούν να αντισταθούν οι Ιάπωνες είναι τα λογοπαίγνια. 

(Για την ίδια φωτογραφία σε μεγαλύτερο μέγεθος και σε μαυρόασπρη εκδοχή, δείτε το σετ «Japan Arekore» στο Flickr).


2 comments:

Ηλίας said...

Στην πρώτη ματιά νόμιζα ήταν διαφήμιση σε μεσιτικό κ έψαχνα τα LDK κ μετά ξαναδιάβασα το κείμενο. Αυτό είναι από πινακίδα στο εργοτάξιο ή την έχτισαν κ έβαλαν επεξήγηση; Πολύ ωραίο και άνετο mashup με αιγυπτιακό ταφικό μνημείο στην Ιαπωνία (χωρίς να είναι καν πχ δίπλα η Αίγυπτος να πεις έχουν κάποιο πληθυσμό ή σχέση με αιγύπτιους).

Γρηγόρης A. Μηλιαρέσης said...

Όχι, είναι από διαφήμιση σε ένα λεωφορείο της περιοχής. Το κείμενο είναι επίσης πολύ καλό: Ψάχνετε για τάφο για να είστε μαζί με τον/την σύζυγό σας; Δε θέλετε να επιβαρύνετε τα παιδιά σας; Δεν έχετε απογόνους; Χώρος φύλαξης μεταθανάτιων πινακίδων που δε χρειάζεται τη φροντίδα των πραδοσιακών τάφων. Δεχόμαστε όλες τις σέχτες. (Επί λέξει: δε θα ρωτήσουμε καν για το θέμα της σέχτας.) Και ναι, δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερη σχέση με την Αίγυπτο αλλά καθώς οι πυραμίδες είναι κομμάτι της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς, θεωρητικά θα μπορούσαν να υπάρχουν -και υπάρχουν- παντού (βλ. π.χ. Λούβρο).