Το είχα κάνει θέμα στο Instagram προ καιρού όμως εκεί ήταν μόνο το φαγητό -εδώ είναι και το μαγαζί, ούτως ειπείν: λέγεται "Τόνμπογια" (とんぼや) και βρίσκεται στο Τσουκίτζι, εκεί που βρισκόταν η μεγάλη ψαραγορά του Τόκιο και που εξακολουθεί να βρίσκεται μια πολύ καλή αγορά, κυρίως (αλλά όχι μόνο) για θαλασσινά και ψάρια. Φτιάχνει μόνο ένα πράγμα: σουβλάκι από τόνο ψημένο επιτόπου με φλόγιστρο και είναι εξαίσιο!
(Για την ίδια φωτογραφία σε μεγαλύτερο μέγεθος και σε μαυρόασπρη εκδοχή, δείτε το σετ «Japan Arekore» στο Flickr).
2 comments:
να ρωτησω λιγο,
στην συγκεκριμενη περιοχη(tsukiji outer market)εχει μονο επιχειρησεις ή και κατοικιες;
εβλεπα προσφατα ενα βιντεακι οπου σε ενα κτιριο με 5-6 οροφους στο ισογειο βρισκοταν ενα ιαπωνικο εστιατοριο και στους πανω οροφους ειχε κανονικες κατοικιες αλλα δεν γνωριζω αν αυτο αποτελει εξαιρεση στην συγκεκριμενη περιοχη,
υπαρχουν καθολου σχεδια αναβαθμισης της συγκεκριμενης περιοχης μετα την μετακινηση της ψαραγορας οταν με το καλο τελειωσουν και οι ολυμπιακοι αγωνες;
Έχει και κατοικίες, ναι. Παντού έχει κατοικίες, ακόμα και στο Μαρουνοούτσι που είναι η περιοχή με τις περισσότερες εταιρείες, τράπεζες κ.λπ.: το Τόκιο έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα χώρου για να αφήνει οικόπεδα, και δη τέτοιου μεγέθους, ανεκμετάλλευτα. Η αγορά μετακινήθηκε ήδη προ τριετίας και στον χώρο που βρισκόταν θα γίνει κάποιο συνεδριακό κέντρο ή κάτι άλλο εξίσου άχρηστο (στη μητροπολιτική περιοχή υπάρχουν δεκάδες τέτοιοι χώροι οι οποίοι χρησιμοποιούνται πλημμελώς καθώς λόγω θέσης δεν πρόκειται ακριβώς για τη συνεδριακή πρωτεύουσα του κόσμου)· δεν πρόκειται περί "αναβάθμισης" γιατί δεν είναι υποβαθμισμένη περιοχή ούτε τώρα, ούτε επί των ημερών της εσωτερικής αγοράς χονδρικής.
Η εξωτερική αγορά, τουλάχιστον από ό,τι έχει λεχθεί ως τώρα, θα παραμείνει όπως είναι -δεν έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα από την μετακίνηση της εσωτερικής αγοράς και οι τοπικές αρχές προωθούν για εκεί την ιδέα του κέντρου γαστρονομικού τουρισμού η οποία είναι εξαιρετικά εύστοχη οπότε δεν υπάρχει συζήτηση για τη δική της μετακίνηση και ούτε και ποτέ υπήρξε: η συζήτηση ήταν πάντοτε για την εσωτερική αγορά επειδή είχε μεγαλώσει πολύ και δεν εξυπηρετούσε πια τους επαγγελματίες που τη χρησιμοποιούσαν. Όπως ήταν αναμενόμενο αν σκεφτεί κανείς πώς ήταν το Τόκιο και η Ιαπωνία και ο κόσμος το 1923 που πήγε η αγορά στο Τσουκίτζι και πώς είναι 100 χρόνια μετά.
Post a Comment