Friday, July 23, 2021

(2412) Ας αρχίσουν κάποιοι αγώνες

Nihon_arekore_02437_Nihonbashi_Olympic_sign_100_cl

Ο ενθουσιασμός των Τοκιοϊτών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που αρχίζουν αυτή τη στιγμή, είναι πιστεύω έκδηλος σε αυτή τη φωτογραφία από το Νιχονμπάσι, το ιστορικό κέντρο του Τόκιο. 

(Για την ίδια φωτογραφία σε μεγαλύτερο μέγεθος και σε μαυρόασπρη εκδοχή, δείτε το σετ «Japan Arekore» στο Flickr).


4 comments:

Anonymous said...

υπαρχει καποια λογικη ενω στα παιχνιδια μπειζμπολ της ιαπωνικης λιγκας τα γηπεδα ειναι γεματα με κοσμο στους ολυμπιακους αγωνες δεν επιτρεπεται να παει κανεις;

για να καταλαβω η φωτογραφια απεικονιζει το πραγματικο κλιμα της πολης σε σχεση με τους ολυμπιακους αγωνες;

ευχαριστω...

Γρηγόρης A. Μηλιαρέσης said...

Ναι, υπάρχει. Δεν είναι απαραίτητο ότι όλος ο κόσμος μπορεί να την κατανοήσει ή να τη συμμεριστεί αλλά υπάρχει. Όσο για τη φωτογραφία, θα έλεγα ότι είναι μάλλον ακριβής, ναι: υπήρχε έντονος σκεπτικισμός ήδη από το 2011, ειδικά μετά τη μεγάλη καταστροφή της 3/11 και προϊόντος του χρόνου και των προβλημάτων, ο σκεπτικισμός μετατράπηκε σε άρνηση για περίπου τα 2/3 του πληθυσμού και σε μια διάχυτη αδιαφορία ίσως για τα 9/10. Όμως ως γνωστόν (;) οι Ιάπωνες τα τελευταία 50 χρόνια δεν αντιδρούν έντονα στα πράγματα που τους ενοχλούν οπότε η εικόνα που βλέπει ο περισσότερος κόσμος δεν αλλάζει.

Παρεμπιπτόντως, το ιαπωνικό μπέιζμπολ έχει δύο λίγκες.

Anonymous said...

προσωπικα θα ηθελα οι αγωνες να μετατεθουν χρονικα για το 2024
θα ηταν αδικο βεβαια για καποιους αθλητες αλλα πολυ περισσοτερο ειναι αδικο για την ιδια την ιαπωνια που ξοδεψε τοσα χρηματα θα μπει μεσα για να διοργανωσει κουτσουρεμενους αγωνες...θα βλεπαμε ισως τους καλυτερους και σπουδαιοτερους αγωνες ολων των εποχων

Γρηγόρης A. Μηλιαρέσης said...

Από όσα έμαθα και στην Αθήνα το 2004 και εδώ τώρα, η μετακίνηση μιας ολυμπιακής διοργάνωσης είναι εξαιρετικά περίπλοκη υπόθεση -για παράδειγμα, κάτι που δεν ήξερα και έμαθα με την αναβολή εδώ, είναι ότι λόγω των χειμερινών αγώνων μια διοργάνωση μπορεί να αναβληθεί μόνο για έναν χρόνο γιατί μετά θα πέσει πάνω στους χειμερινούς και δεν μπορούν να γίνουν δύο στον ίδιο χρόνο. Όπως θα έχετε δει, ωστόσο, αποφεύγω να αναφερθώ και στους Ολυμπιακούς Αγώνες και γενικότερα σε αθλητικά θέματα γιατί όντας απολύτως άσχετος με το αντικείμενο είμαι και απολύτως αναρμόδιος.