Έχω γράψει επανειλημμένα για την κατηγορία της ιαπωνικής κουζίνας που λέγεται "γιοσόκου" (洋食) δηλαδή "δυτικό φαγητό": δεν πρόκειται ακριβώς για "δυτική κουζίνα" (άλλωστε τι θα πει "δυτική κουζίνα";) αλλά για την προπολεμική ιαπωνική αντίληψη για το τι σημαίνει "δυτική κουζίνα" (τι θα πει "δυτική κουζίνα" είπαμε;) Εδώ έχουμε ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πόσο μακριά μπορεί να πάει το κόνσεπτ: ένα πακέτο με δύο σάντουιτς, το ένα περιέχει μπιφτέκι με σάλτσα ντεμί-γκλας (στην Ιαπωνία τα μπιφτέκια σερβίρονται πάντα, πάντα, ΠΑΝΤΑ με σάλτσα ντεμί-γκλας: το επιβάλλει το Σύνταγμα) και το άλλο μακαρονάδα με σάλτσα κέτσαπ ή επί το ιαπωνικότερο, "χανμπάγκου" (ハンバーグ) και "ναποριτάν" (ナポリタン), αντίστοιχα, δύο από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα γιοσόκου.
(Για την ίδια φωτογραφία σε μεγαλύτερο μέγεθος και σε μαυρόασπρη εκδοχή, δείτε το σετ «Japan Arekore» στο Flickr).
0 comments:
Post a Comment