Friday, June 19, 2020

(2130) Το είδος της βαριάς βιομηχανίας...

Nihon_arekore_02151_Rice_factory_100_cl

...που περιμένεις να δεις στην Ιαπωνία. Αν και στην πραγματικότητα πρόκειται για μια εταιρεία που φτιάχνει έτοιμα γεύματα σε τάπερ (στα ιαπωνικά: ομπέντο/お弁当). Το αστείο είναι ότι υπάρχει μια εταιρεία με το ίδιο όνομα που παράγει ιαπωνικό ρύζι -στο Σκάρσντεϊλ της Νέας Υόρκης!

(Για την ίδια φωτογραφία σε μεγαλύτερο μέγεθος και σε μαυρόασπρη εκδοχή, δείτε το σετ «Japan Arekore» στο Flickr).

2 comments:

Anonymous said...

κατα ποσο αληθευει οτι τα bento που βρισκεις στα super market/department stores ειναι καλυτερης ποιοτητας/πιο υγιεινα απο τα αυτα που βρισκεις στα convenience stores;

Γρηγόρης A. Μηλιαρέσης said...

Αυτό είναι κάτι που λέγεται γενικά και που έχει μια λογική αφού στα σ/μ και ακόμα πιο ειδικά στα υπόγεια των μεγάλων πολυκαταστημάτων, τα ομπέντο φτιάχνονται συνήθως επί τόπου ενώ στα κομπίνι φτιάχνονται σε εργοστάσια περισσότερες ώρες πριν και διανέμονται με φορτηγά. Ωστόσο, όπως είχε πει κάποτε ο κρυπτογράφος Μπρους Σνάιερ, η ασφάλεια είναι τρόπος σκέψης (security is a state of mind): καθένας πιστεύει για αυτό που καταναλώνει είναι τόσο ασφαλές/υγιεινό/καλής ποιότητας, ό,τι θέλει να πιστέψει. Προσωπικά πιστεύω ότι οι Ιάπωνες είναι ιδιαίτερα σχολαστικοί στο θέμα της ποιότητας (και) του φαγητού οπότε δεν δίνω ιδιαίτερη σημασία και ψωνίζω με κριτήριο καθαρά πρακτικούς παράγοντες -τιμή, διαθεσιμότητα, πρόσβαση και, βεβαίως, γούστο. Μια λεπτομέρεια πάντως: γενικά μιλώντας, τα ομπέντο ειδικά των κομπίνι είναι πράγματα που ο μέσος Ιάπωνας αμφιβάλω αν τα τρώει μια φορά το δίμηνο, το πολύ οπότε δεν νομίζω ότι η ποιότητα είναι βαρύνουσας σημασίας κριτήριο.