Το καϊσέκι ριόρι (懐石料理) είναι το καύχημα της Ιαπωνίας σε ό,τι αφορά το φαγητό. Πρόκειται για γεύματα με αρκετά πιάτα που σερβίρονται με τη σειρά (η οποία βεβαίως δεν είναι τυχαία και σχετίζεται με μια σειρά από πράγματα όπως είναι η εποχή, ο συνδυασμός των γεύσεων κ.α.) και με ίση έμφαση στη γεύση και στην παρουσίαση. Οι φωτογραφίες εδώ είναι από ένα τέτοιο γεύμα στο εστιατόριο "Κουρουμάγια" (車屋) στην Καναγκάουα και παρότι η περίσταση ήταν δυσάρεστη, η εμπειρία ήταν ομολογουμένως πολύ ενδιαφέρουσα (και το φαγητό εξαιρετικό!) Η παραπάνω φωτό είναι η είσοδος του εστιατορίου.
Στη συνέχεια, ο διάδρομος που οδηγεί στο κτίριο...
...το καπνιστήριο...
...μια λεπτομέρεια από τον κήπο δίπλα στην είσοδο...
...και το σταντ για τις (κλασικές βεβαίως) ομπρέλες του εστιατορίου για την περίπτωση που ο πελάτης δεν έχει δική του όταν έρχεται ή όταν φεύγει.
...και ένας συνδυασμός Δύσης και Ανατολής, επίσης από την αίθουσα αναμονής (όταν φεύγαμε, μια κυρία έπαιζε άρπα).
Μια λεπτομέρεια από το εσωτερικό καθ' οδόν προς την αίθουσα του φαγητού...
...και η θέα από την αίθουσα του φγαγητού προς τον ίδιο εσωτερικό κήπο.
Το μενού του δικού μας καϊσέκι.
Το πρώτο μας πιάτο κλειστό...
...και ανοιχτό: τόφου με αψιθιά, χαβιάρι σολωμού και διάφορα βραστά λαχανικά και αυγό -το κλαδάκι της κερασιάς είναι πραγματικό.
Το δεύτερο πιάτο κλειστό...
...και ανοιχτό: σούπα με αυγό γεμιστό με ένα οστρακοειδές που λέγεται χαμαγούρι.
Το τρίτο πιάτο: σασίμι.
Λεπτομέρεια: τελειώνοντας το σασίμι, βλέπεις ένα διακοσμητικό σε σχήμα πετάλου κερασιάς.
Το τέταρτο πιάτο -αλλά πρώτα προσοχή στο κλείσιμο της χάρτινης σακουλίτσας!
Πηχτή κρεμμυδόσουπα και ψητό σκουμπρί με ραπάνι ντάικον.
Το πέμπτο πιάτο, κλειστό...
...και ανοιχτό με βραστό τόφου και μπουλέτα από γαρίδα.
...ζεστό σούσι, τουρσιά και σούπα μίσο.
Για επιδόρπιο, γλυκοπατάτα και πράσινο τσάι.
(Για τις ίδιες φωτογραφίες σε μεγαλύτερο μέγεθος και σε μαυρόασπρη εκδοχή, δείτε το σετ «Japan Arekore» στο Flickr).
0 comments:
Post a Comment