Monday, June 27, 2022

(2654) Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά #1

Nihon_arekore_02679_Cleaning_1_escalators_cl

Πριν έρθω στην Ιαπωνία δεν είχα σκεφτεί ποτέ  ότι οι κουπαστές στις κυλιόμενες σκάλες χρειάζονται καθάρισμα --ή ότι ο τρόπος να το κάνεις είναι τόσο απλός. 

(Για την ίδια φωτογραφία σε μεγαλύτερο μέγεθος και σε μαυρόασπρη εκδοχή, δείτε το σετ «Japan Arekore» στο Flickr).


2 comments:

Anonymous said...

βλεπω πολλα γεροντακια στην καθαριοτητα...τι συμβαινει...προκειται για συνταξιουχους που εργαζονται καποιες λιγες ωρες προκειμενου να ενισχυσουν τη συνταξη τους ή για κανονικους εργαζομενους που δουλευουν σε καποια εταιρεια;

Γρηγόρης A. Μηλιαρέσης said...

Και τα δύο: πρόκειται για συνταξιούχους που εργάζονται κάποιες ώρες (όχι απαραίτητα "λίγες") προκειμένου να ενισχύσουν τη σύνταξή τους δουλεύοντας σαν ωρομίσθιοι σε κάποια εταιρεία. Ή αν είναι κάπως νεότεροι, πρόκειται για ανθρώπους που επειδή λόγω αλλαγής νομοθεσίας απολύθηκαν από τις δουλειές τους πριν φτάσουν σε ηλικία σύνταξης (αυτό συμβαίνει γύρω στα 60 και πλέον η ηλικία σύνταξης είναι τα 65) δουλεύουν αυτά τα τελευταία χρόνια μέχρι να τη φτάσουν --και μετά περνάνε στην πρώτη κατηγορία. Μεταξύ των παράλογων στάνταρ που έχει η Ιαπωνία για εργαζόμενους, ειδικά στον τομέα παροχής υπηρεσιών, της γήρανσης του πληθυσμού και της έλλειψης μεταναστών, εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχει αρνητική ανεργία, ήτοι πολύ περισσότερες ανάγκες για δουλειά από ό,τι ανθρώπους να τις καλύψουν. Και δεν είναι μόνο στην καθαριότητα: από τα σούπερ-μάρκετ ως τα μεγάλα πολυκαταστήματα τύπου Μιτσουκόσι και Τακασιμάγια, ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού είναι άνω των 60.