Στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν η Ιαπωνία εκσυγχρονιζόταν και αποκτούσε πολεμικό ναυτικό, η κυβέρνηση χρειάστηκε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του μπέρι-μπέρι στους ναύτες. Η απάντηση ήταν αλλαγή στο διαιτολόγιο με την προσθήκη μοσχαρίσιου κρέατος και επειδή οι Ιάπωνες δεν συνήθιζαν να τρώνε μοσχάρι το ναυτικό άρχισε να το σερβίρει με κάρι για πιο πικάντικη γεύση. Ως ένας από τους πρώτους ναυστάθμους της Ιαπωνίας και έδρα του οπλοστασίου του Αυτοκρατορικού Ναυτικού, η Γιοκοσούκα (横須賀/よこすか) της Καναγκάουα έγινε και η πρωτεύουσα του κάρι και κάπως έτσι φτάσαμε σε αυτό το σάντουιτς με γέμιση "Κάρι του Πολεμικού Ναυτικού της Γιοκοσούκα" (よこすか海軍カレー) -σύμφωνα με την ετικέτα στα δεξιά, έχει χρησιμοποιηθεί η αυθεντική συνταγή από τον "Οδηγό Μαγειρικής του Πολεμικού Ναυτικού" (Καϊγκούν Κάπο-ζούτσου Σανκοσό/海軍割烹術参考書) του 1908.
(Για την ίδια φωτογραφία σε μεγαλύτερο μέγεθος και σε μαυρόασπρη εκδοχή, δείτε το σετ «Japan Arekore» στο Flickr).
0 comments:
Post a Comment