Monday, February 4, 2019

(1773) Αλλαγή εποχής...


...ή σετσουμπούν (節分) εχτές και μαζί με άλλα 127.000.000 ιάπωνες, επιδοθήκαμε κι εμείς στην αναζήτηση εχομάκι (恵方巻), ενός μεγάλου και χοντρού μάκι σούσι που τρώγεται ειδικά αυτή την ημέρα και φτιάχνεται με ό,τι αποφασίζει να βάλει μέσα αυτός που το φτιάχνει. Και όπως μπορεί να δει κανείς σε πολυκαταστήματα (όπως εδώ, στο Matsuya του Ουένο), η ποικιλία είναι μεγάλη...




...περιλαμβάνοντας ακόμα και τόνο πασπαλισμένο με κομματάκια φύλλου χρυσού.


Εδώ η σχετική ταμπέλα με όλα τα εχομάκι που πουλούσε το μαγαζί. 


Στο σούπερ-μάρκετ της γειτονιάς μας, η ποικιλία ήταν βεβαίως μικρότερη (ο δαίμονας ή "όνι"/鬼 υπάρχει εκεί γιατί αυτή την ημέρα ένα άλλη έθιμο θέλει να πετάς ψημένα φασόλια σόγιας έξω από το σπίτι σου για να ξορκίσεις τον ίδιο και την κακοτυχία και μέσα στο σπίτι σου για να φέρεις καλή τύχη).


Και εδώ τα δικά μας, με σολωμό, αγγούρι, ομελέτα, γαρίδα και τονοσαλάτα για μένα και με ψιλοκομμένοτόνο και τουρσί τακουάν για την Άτσουκο. Και βεβαίως, κατά το έθιμο, τα φάγαμε σιωπηλά και στραμμένοι προς την τυχερή κατεύθυνση που για φέτος ήταν η βορειοανατολική. 



 (Για τις ίδιες φωτογραφίες σε μεγαλύτερο μέγεθος και σε μαυρόασπρη εκδοχή, δείτε το σετ «Japan Arekore» στο Flickr).

0 comments: