Κυριολεκτικά: στα ιαπωνικά η ονομασία είναι Άκαμον (赤門) που σημαίνει ακριβώς αυτό και ήταν η πύλη της κατοικίας των φεουδαρχών της οικογένειας Μαέντα (前田氏) στο Έντο, το παλιό Τόκιο. Παραμένει ίδια από το 1827 και σήμερα ανήκει στο κάμπους του Πανεπιστημίου του Τόκιο που λέγαμε εχτές.
(Για την ίδια φωτογραφία σε μεγαλύτερο μέγεθος και σε μαυρόασπρη εκδοχή, δείτε το σετ «Japan Arekore» στο Flickr).
4 comments:
Πολύ ενδιαφέρον, πως και γλύτωσε αυτό από τους βομβαρδισμούς, δίπλα ακριβώς απ το Ueno είναι απ ότι βλέπω. Τώρα που το λέω αναρωτιέμαι πόσα τέτοια ιστορικά (ξύλινα κυρίως) κτίρια είναι ανακατασκευές ειδικά προς τα βορειοανατολικά που κάηκαν όλα.
Υπάρχουν διάφορα τέτοια πράγματα που τη σκαπουλάρισαν για διάφορους λόγους· ένας ήταν η απόσταση από τα ανάκτορα αν και το Άκαμον είναι τρία χιλιόμετρα μακριά (από την άλλη, εκείνη την εποχή οι βόμβες δεν ήταν ιδιαίτερα έξυπνες και ούτως ή άλλως, ο βομβαρδισμός του Τόκιο ήταν της λογικής "κάρπετ-μπόμπιν"). Αν ψάξεις, τα βρίσκεις αλλά θέλει αρκετή σχολαστικότητα και χρόνο --επιπλέον, έκτοτε έχουν περάσει σχεδόν άλλα 80 χρόνια οπότε πράγματα που επέζησαν από τον βομβαρδισμό έπεσαν από σεισμούς, άλλες φωτιές ή από τις αστικές αλλαγές που στο Τόκιο ήταν σαρωτικές, ειδικά τα χρόνια του μεταπολεμικού "θαύματος".
Είχα πάει σ εκείνο το μικρό μουσείο απ την άλλη όχθη της Sumida που ήταν αφιερωμένο στους βομβαρδισμούς κ είχε τις εμπρηστικές βόμβες (νομίζω τις ξαναείδα και στο Edo Museum;) που στην ουσία ήταν δαδιά με ναπαλμ που απλώνονταν σε μεγάλη ακτίνα και γινόταν παρανάλωμα. Επίσης σε κάποιο βομβαρδισμό η πυρκαγιά είχε φτάσει μέχρι την τάφρο των Ανακτόρων (μαλλον βορινή/βορειοανατολική πλευρά;) και μερικοί θάμνοι μέσα πήραν φωτιά από τα αποκαίδια που έφερνε ο αέρας. Πως γλύτωσαν ξύλινα κτίσματα απ όλο αυτό είναι πραγματικά αξιοπερίεργο, δεν ήταν απλές πυρκαγιές εδώ κι εκεί.
Ναι, το έχει και στο Μουσείο Έντο-Τόκιο, σε έναν μεγάλο χάρτη που πατάς κουμπάκια και σου δείχνει πώς προχωρούσαν οι καταστροφές όσο περνούσαν οι μέρες και ναι, πράγματι, Ναπάλμ ήταν. Γι αυτόν τον λόγο το κατασκεύασαν οι σύμμαχοι: για να χτυπήσουν τους Γερμανούς και τους Ιάπωνες και ειδικά στο Τόκιο ήταν απίστευτη η ζημιά που έγινε και σε υλικά και σε ανθρώπους. Πώς γλύτωσαν όσα γλύτωσαν είναι όντως απορίας άξιον --φαντάζομαι από τύχη περισσότερο παρά από οτιδήποτε άλλο.
Post a Comment