Ίσως το πιο χαρακτηριστικό αντικείμενο της Πρωτοχρονιάς είναι τα καγάμι-μότσι (鏡餅) δύο στρογγυλά κομμάτια από ένα μαστιχωτό υλικό που φτιάχνεται από ρύζι και που λέγεται "μότσι" ( 餅ή もち) και που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν πρώτη ύλη για διάφορα γλυκά ή φαγητά· το "καγάμι" σημαίνει "καθρέφτης" και αναφέρεται στην υποτιθέμενη ομοιότητά τους με τους παλιούς στρογγυλούς καθρέφτες που φτιάχνονταν από γυαλισμένο μέταλλο. Τα δύο μότσι του συγκεκριμένου σετ συνήθως διακοσμούνται με ένα μανταρίνι στην κορυφή ανοίγονται στις 11 Ιανουαρίου (το άνοιγμα/σπάσιμο λέγεται "καγάμι-μπιράκι/鏡開き) και τρώγονται ψητά στη σχάρα -υπάρχουν σε πάρα πολλά μεγέθη αλλά αυτά εδώ είναι τα πιο μικρά, φτηνά και συνηθισμένα.
(Για τις ίδιες φωτογραφίες σε μεγαλύτερο μέγεθος και σε μαυρόασπρη εκδοχή, δείτε το σετ «Japan Arekore» στο Flickr).
2 comments:
αναρωτιεμαι ποια γνωμη θα ειχαν οι γιαπωνεζοι αν δοκιμαζαν ρυζοπιτα,
συνηθως η ρυζοπιτα ειναι γλυκια υπαρχει ομως και η αλμυρη εκδοχη
καλη χρονια!!!
Δυστυχώς δεν έχω ιδέα: πρώτη φορά ακούω ότι υπάρχει φαγητό που λέγεται "ρυζόπιτα".
Καλή χρονιά!
Post a Comment